tiistai 9. syyskuuta 2008

Toomer

Tämäkin teksti sisältää poliittisia mielipiteitä, joiden perustaana on epäluotettavia henkilöhaastatteluja ja kiistanalaisia johtopäätöksiä. Kirjoittaja on kokoomusnuori ja näin ollen syyntakeeton. Puolustusvoimat ovat lähtökohtaisesti eri mieltä, jos mitään mieltä ylipäätänsä.

Tulin takaisin lomilta keskiviikkona ja menin briiffariin tutustumaan työpaikan kuulumisiin edellisen viikon ajalta. "Nikolenkon jatkot hyväksytty" luki eräässä paperissa ja mietin hetken mistä komppanian johto on saanut kuulla miten olen viettänyt lomat. Oikeastihan he tarkoittivat vain sitä, että minun 6kk jatkosopimus on hyväksytty. Toisaalta kaikki sen viikon partiot oli merkattu minulle yöaikaan, juuri lomien unirytmiin sopivaksi. Hyvää tiedustelutyötä.

Eilen pääsin lopulta tositoimiin jalkapartion muodossa. Jalkapartiot on lähinnä sitä että samoillaan kylissä ympäriinsä ja jutellaan ihmisille. Uudet tiedustelukysymykset olivat aika helposti lähestyttäviä. Millaisia kouluja, millainen on terveydenhuolto... Kuinka vaikeaa se voi olla? Menin sitten juttelemaan 63-vuotiaan naisen kanssa. Hänen kurkussaan oli kolmen aatamin omenan kokoinen kasvain, juuri sellainen joka pakottaa keskittymään katsomaan kaikkialle muualle kuin sinne koko keskustelun ajan. Kylässä ei ollut lääkäriä tai mitään muutakaan terveydenhuoltoa, joten naisen piti matkustaa läheiseen kaupunkiin kunnalliseen terveyskeskukseen. Sieltä sanottiin, ettei heillä ole välineitä ja kehottivat menemään yksityiselle. Diagnosi maksoi neljäkymmentä euroa ja lääkkeet olisivat maksaneet kolmekymmentä euroa kuukaudessa. Naisen lapsenlapsella, noin kahdeksanvuotiaalla tytöllä, oli "pääsairaus", ilmeisesti jokin fysiologinen ongelma. Magneettikuvaus on saatavilla vain yksityiseltä lääkäriltä ja se tulisi maksamaan sata euroa. Yli kymmenen ihmisen kotitaloudelle, joka tulee toimeen muutaman naudan avulla tälläiset kustannukset ovat ylivoimaisia. Tulkki kertoi että lääkäreillä on eturistiriita. Monet kunnallisen terveydenhuollon lääkärit ovat töissä myös yksityisellä vastaanotolla, joissa on paremmat valmiudet, joten heidän kannattaa lähettää ihmiset yksityisille. Seisomme jälleen yksityinen vs. julkinen -problematiikan edessä. Ensimmäinen ratkaisu, joka tulee mieleen on tietenkin yksityisten vastaanottojen kieltäminen tai lääkäreiden työskentelyn rajoittaminen julkisen sektorin ulkopuolella. Se olisi kuitenkin väärä valinta ja selittääkseni miksi, täytyy kertoa Kosovon koululaitoksesta.

Naisella oli monta lastenlasta, jotka asuivat kaikki samassa talossa. Monet heistä käyvät koulua läheisessä kylässä kahden kilometrin päässä. Ainoa valtion toteutunut lupaus, asvaltoitu tie, joka yhdistää kylät, oli nyt suuri huolenaihe. Lapset kävelevät sitä päivittäin kouluun ja suojatien puute huolestuttaa vanhempia. Oikeastihan olennainen puute on paikallisille teille tyyppilliset kuopat, jotka toimivat luonnollisina hidasteina. Koulu ei maksa mitään ja opettajista kenelläkään ei ollut pahaa sanottavaa. Koulukirjat ja muut koulutarvikkeet ovat kuitenkin vanhempien vastuulla. Koulukirjat maksavat kahdesta ja puolesta eurosta ylöspäin ja hinnat nousevat koko ajan. Tänä vuonna valtio lupasi kaksi ilmaista kirjaa per oppilas, joka on 1-5 luokalla. Naisen lapsenlapset eivät olleet vielä näitä kirjoja saaneet, toisin kuin muutama muu lapsi kylässä. Tulkki kertoi myöhemmin oman näkemyksensä valtion lupauksesta koulukirjoista, josta oli laajasti uutisoitu paikallisessa mediassa. Projektin rahoitus ei tullutkaan valtiolta, vaan ulkomaiselta hyväintekeväisyysjärjestöltä, valtio vain otti kaiken kunnia itselleen. Ei anna kauhean hyvää kuvaa hallinnosta, vai mitä. Muutenkin tulkki oli melko pessimistinen tulevaisuuden ja hallinnon suhteen. Hän ihmetteli mihin kaikki avustusrahat olivat hävinneet ja toivoi, että EU:n pyörittämä poliisioperaatio EULEX tekisi parempaa työtä kuin YK:n UNMIK, joka oli tulkin mielestä itsekkin korruptoitunut. Vastuunvaihto YK:lta EU:lle on käynnissä, mutta pahasti kesken. Muutama suomalainen poliisi/virkamies on matkustanut meidän kanssa samalla lomalennolla ja heidän sanojensa mukaan tällä hetkellä he lähinnä pyörittävät peukaloitaan. Tämä johtunee siitä, että moni EU:n maa, mm. Espanja, jolla on omia separatistialueita, ei ole vielä tunnustanut Kosovoa ja on hiukan hankalaa toteuttaa EU:n operaatiota maassa, jota ei virallisesti ole olemassa.

Tästä pääsemmekin takaisin terveydenhuollon pariin. Jos oletamme että hallinnossa on korruptiota, niin yksityisten vastaanottojen kieltäminen tarkoittaa, että kaikki terveydenhuolto tulee korruption piiriin. Seuraa arvovalinta: Onko parempi, että terveydenhuolto on olemassa niille, jotka saavat rahat kasaan vai se että kaikilla on yhtäläisen huono terveydenhuolto? Toinen vaihtoehto on kieltää lääkäreitä työskentelemästä sekä julkisella, että yksityisellä sektorilla. Tämä johtaisi lääkäreiden pakoon valtion palveluksesta, jolloin edes niitä sairauksia joiden hoitamiseen olisi julkisissa terveyskeskuksissa valmiudet, jäisivät hoitamatta. Lopulta lääkäreiden palkat olisi nostettava niin suuriksi, että se veisi viimeisetkin varat terveydenhuollon kehittämisestä.

Ihmiset ovat lähtökohtaisesti ahneita ja markkinatalous johtaa usein epämielyttäviin lopputuloksiin. Ongelma on siinä, ettei ahneus katoa markkinavoimien mukana. Tällä viikolla Yhdysvaltain senaatti päätti kansallistaa Fannie Mae ja Freddie Mac-asuntoluottoyhtiöt. Paha kapitalismi ja raha-ahneet pankkiirit olivat jälleen näyttäneet todellisen luonteensa. Yhtiöiden viralliset nimet ovat Federal National Mortage Assosiation ja Federal Home Loan Mortage Corporation. USA:n valtiolla oli kaunis ajatus, että yhdistelmä valtion omistusta ja yksityisiä osakkeenomistaja, sekä valtion vahvasti alihintainen rahoitus tuottaisivat yritykset, jotka eivät eläisi kvartaalikapitalismin pillin mukaan ja tuntisivat yhteiskuntavastuunsa. Kuvitelkaa, että teillä on rikas sukulainen ja hän antaa teille lainan ilman korkoa yrityksen perustamiseen. Kaikki voitot yrityksestä jäävät teille, mutta jos yritys epäonnistuu, sukulainen antaa joko lisää rahaa tai antaa lainan anteeksi. Ei henkilökohtaista riskiä ja vain taivas kattona mahdollisuuksille. Kuinka hyvä lähtökohta tämä on vastuulliselle toiminnalle? Oikeastaan Kosovolle olisi parasta, jos julkista terveydenhuoltoa ei olisi ollenkaan. Valtio kustantaisi sairausvakuutukset ja vastaanottojen pyörittäminen jäisi niille ihmisille, jotka jo valmiiksi omistavat hallussaan olevat rahat. Itseltään ei voi varastaa.

1 kommentti:

torsti kirjoitti...

Tumor.

Hehei oli kansiksen eka luento tänään (no mun osalta). Globalisaation ja naisten asema!