maanantai 1. elokuuta 2016

Venäjän uutiskatsaus - viikko 30

Tällä viikolla kaksi uutista: Tullin pääjohtajan pidätys ja talouden kuulumiset.

Venäjän tullin pääjohtajan pidätys

Enpä olisi tämän viikkokatsaussarjan alussa uskonut, että joudun kirjoittamaan näin usein FSB:stä. Vielä 2010-luvun alussa FSB ei juuri näkynyt Venäjän sisäpolitiikassa ja näkyvät pidätykset tapahtuivat tutkintakomitean tai syyttäjänviraston toimesta. Tämä paradigma muuttui tänä kesänä.

Viime viikon tiistaina FSB ilmestyi Venäjän tullin johtajan, Andrei Beljaninovin, kotiovelle tutkiakseen hänen osuuttaan alkoholin salakuljetuksessa. Kotietsinnät sujuivat perinteisesti videokameroiden läsnäollessa. Yhtä perinteisesti tallenteet kotietsinnästä vuodettiin heti valtiollisille TV-kanaville ja kansa pääsi ihastelemaan tämän virkamiehen elämäntyyliä: yli 10 miljoonan euron edestä käteistä, kaksi kiloa kultaharkkoja, muita arvometalleja, arvokasta taidetta, 1500 neliömetrin talo Moskovassa, kolme muuta asuntoa jne.

Pelkällä alkoholin salakuljetuksella Beljaninov tuskin tällaista omaisuutta on ehtinyt keräämään. Palataan ajassa taaksepäin vuoteen 2013, jolloin Venäjän taloudella meni vielä kohtalaisen hyvin ja rekkajonot olivat puheenaihe Suomessa. Beljaninov tullin pääjohtajan roolissa päätti, ettei tavaroiden liikkumista helpottavia TIR-kuljetuksia enää päästetä Venäjän rajan yli. Tämä käsky rikkoi räikeästi lukuisia Venäjän ratifioimia kauppasopimuksia, hankaloitti 40 % Venäjän ulkomaankaupasta, aiheutti paljon hämmennystä ja sai jopa EU:n komission puheenjohtajan Barrosson kirjoittamaan Putinille selvennystä pyytävän kirjeen.

TIR-kuljetusten perumisen myötä tuontikuljetukset tarvitsivat tullin hyväksymän venäläisen vakuutuksen. Tulli hyväksyi tällaisen vakuutuksen antajaksi ainoastaan Arsenal-yhtiön, joka sattumoisin oli tullin pääjohtajan hyvän ystävän ja neuvonantajan, Sergei Lobanovin, omistuksessa. Tämä on vain yksi esimerkki ilmiselvästä korruptiosta Venäjän tullissa. Otetaan toinen: Vuonna 2014 Venäjän hallitus asetti 150 euron maksimihinnan ilman tullimaksua Venäjälle tuotaville, nettikaupasta ostetuille kulutustavaroille. Beljaninov antoi tullille uuden käskyn, joka salli tietyille tullin hyväksymille yhtiöille tullimaksuttoman tuonnin, ja näin omatoimisesti de facto perui hallituksen tekemän lain.

Miten Beljaninov pääsi tällaiseen asemaan? Hän sattuu olemaan Putinin vanha kaveri, he palvelivat ulkomaantiedustelun agentteina 80-luvun puolenvälin DDR:ssä. Putin ei myöskään voinut olla tietämättä mitä Venäjän tullissa tapahtuu, koska muiden maiden johtajat nostivat nämä kysymykset esille yhteisissä tapaamisissa esimerkiksi TIR-kuljetusten osalta. Tärkein kysymys onkin, miksi nyt? Ehkä valtiontalous on niin tiukilla, että Putin lähettää kavereilleen viestin, ettei enää ole varaa varastaa niin paljoa kuin ennen. Ehkä syy on FSB:n sisäisissä muutoksissa ja klaanien välisessä välienselvittelyssä.

Niin tai näin, Venäjän tullin byrokratiasta ja korruptiosta huolimatta, suurin osa Venäjällä kulutetuista tavaroista on ollut edullisempaa tuoda ulkomailta kuin valmistaa Venäjällä. Tämä kertonee jotain siitä korruption tasosta, joka vallitsee muissa liike-elämää ohjaavissa virastoissa.
Taloudella menee edelleen huonosti

Venäläisen HSE-yliopiston talousraportti tältä viikolta on tylyä luettavaa. Investoinnit ja kysynnän muutokset ovat edelleen miinuksella. Rakennusteollisuus on täydessä kriisissä. BKT laskee 1,5 % tänä vuonna ja jatkaa laskuaan aina vuoteen 2019.

Erityisen huonosti menee valtiontaloudella. Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana verotulot laskivat 11 % edelliseen vuoteen verrattuna. Öljyn hinta kävi kesäkuun lopussa 50$ tuntumassa, mutta on laskenut heinäkuun aikana taas n. 20 %. Valtion menoja on leikattu vastaavasti 8 % kahden ensimmäisen kvartaalin aikana. Tämä ei riitä, ja uusia leikkauksia on suunnitteilla: 15 % vähemmän tulonsiirtoja aluebudjetteihin. Venäjän varavaltioministeri kertoi viime viikolla että “jos mikään ei muutu”, maan vakuusrahastot uhkaavat loppua jo ensi vuoden aikana ja julkisen sektorin työntekijöiden palkat jäävät silloin maksamatta.

Vakuusrahastoja tuskin päästetään loppumaan ennen vuoden 2018 presidentinvaaleja. Valtiovarainministeriön virkamiehet käyttävät tuon kaltaisia puheenvuoroja lobatakseen muutoksia maan talouteen, esimerkiksi eläkeiän nostoa. Nämä ovat kuitenkin poliittisesti hyvin vaikeita päätöksiä. Valtion hallitsema media ei juuri puhu maan talouskriisistä, joten väestön kriisitietoisuus ei vastaa maan talouden tilaa. Edessä on joka tapauksessa lisää leikkauksia valtion menoihin, joten vetoapua taloudelle julkisesta kulutuksesta ei ole tiedossa.

Ei kommentteja: